Powered By Blogger

maandag 18 januari 2010

De wiebelbillenboogie

Tijdens de voorbereidingen op het voorleesontbijt op woensdag 20 januari voor de Nationale Voorleesdagen kom ik dit filmpje tegen waarop de wiebelbillenboogie geoefend wordt.
De wiebelbillenboogie hoort bij het gelijknamige boek van Guido van Genechten. Prentenboek van het jaar 2010.
Woensdag mag ik samen met een groepje peuters wiebelen met de billen, genieten van het voorlezen, stampen als een olifant en smullen van een heerlijk ontbijt. Ik heb er erg veel zin in.
Het doel van De Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen omdat dit zo gezellig en knus is, omdat kinderen in boeken hun eigen belevingswereld kunnen herkennen, omdat het kinderen leert zich te concentreren en omdat het goed is voor de taalontwikkeling want ze leren vanzelf een heleboel nieuwe woorden.
Oefen maar mee:

Wiebelbillenboogie in 80 seconden from BNB on Vimeo.


Groetjes,
Ank

donderdag 14 januari 2010

Maandag 11 januari Fusiebijeenkomst



Op You tube te vinden: Een verslag van Brabant Nieuws over de
Fusie van Bibliotheken Waalwijk en Bibliotheek Midden Brabant.
Met dank aan mijn collega Hetty.



Tijdens een lunch (met een champagnetoast) in Bibliotheek Waalwijk is de fusie bekrachtigd.

En daarna weer gewoon aan het werk..........

E-book en BMB



In Bibliotheek Midden Brabant trekt de E-book roadshow door de vestigingen.

Het doel van deze roadshow is bibliotheekleden kennis te laten maken met de e-reader en het e-book. Bij de tentoonstelling zijn enkele Bebook mini e-readers bijgeleverd die aan de klanten uitgeleend kunnen worden.

De E-Books komen eraan!!!!!!!!!!

Al@din stopt

Ik had al wel berichten gehoord over het teruglopen van vragen bij Al@din maar nu lees ik dat
Al@din gaat stoppen.
De site blijft nog een halfjaar in de lucht, maar het is wel de bedoeling dat er gestart wordt met de geleidelijke afbouw. Wat dat precies inhoudt moet nog uitgedacht worden. De chat is wel al per 1 januari 2010 gestopt.
Zo zie je maar dat veel initiatieven na een paar jaar weer doodbloeien. Is erg jammer van energie/tijd en geld die er ingestopt zijn.
Ank

Nieuwe online databank BMB

Hallo Collega studenten,
Vandaag hebben we het op school gehad over online databanken. Onderstaand de databank over autotechniek waarop door Bibliotheek MB als vervanging van de papieren versie, het AutoTechnisch Handboek (de bekende groene verzamelbanden), een abonnement is genomen:

Het Autotechnisch Handboek is vanaf nu online raadpleegbaar in alle vestigingen van BMB
ATH online bevat ruim tweehonderd automodellen met gedetailleerde informatie over:
onderhoud
reparatie
diagnose
revisie
technische gegevens

Een mooi voorbeeld van het overgaan van de papieren naar de digitale collectie.
Groetjes, Ank

zaterdag 9 januari 2010

Een online desk-top op web 2.0

Deze kwam ik nog tegen en wil ik jullie niet onthouden:

G.ho.st offers every person in the world a free Virtual Computer (VC). G.ho.st is simply pronounced "ghost", an acronym of Global hosted operating system (written G.ho.st with two dots because a URL (web address) must have dots!). The G.ho.st Virtual Computer includes almost everything you would have in a physical computer - a desktop, file storage (like a disk drive) and applications (apps).
But unlike a physical computer, your Virtual Computer (VC) is "hosted" in a professional data center somewhere in the Internet "cloud" and is accessible as a web page in any browser. You can run the entire G.ho.st VC from any Internet browser without the need to install any software or "sync" files. Just enter your username and password, and continue using your VC from exactly the state you last left it in. G.ho.st is revolutionizing personal computing by delivering to you a free Virtual Computer - personal computing in a web page, free of charge. For the first time in history, G.ho.st frees you from being tied to any one physical device - and frees you from the worries of installing software, backing up, and other administration.
(Bron:http://www.g.ho.st/home/whatsGhostVc.jsp)
Lijkt me ook erg handig.

Ding 17 Diverse web 2.0 sites

Ik heb een paar hele handige sites met web 2.0 toepassingen gevonden.
Bijvoorbeeld:
http://www.toedoelist.nl/
Hier kun je een account aanmaken en ik heb hierin voor mezelf een te doen lijstje gezet voor de studie. Ik kan me voorstellen dat het ook voor het werk erg handig kan zijn. Je kunt dan overal je lijstje inkijken en bijwerken. Je kunt er zelfs een RSS vinden zodat je via netvibes meteen kunt doorloggen.
En bijvoorbeeld:
http://www.lijstje.nl/
Hierop kun je online een kado lijst samenstellen of lootjes trekken.
Het plaatsen van een kadolijstje online kan heel handig zijn als je met verschillende filialen werkt en bv voor een jubileum diverse mensen een kado willen aanschaffen.
Iedereen kan dit lijstje bekijken en iets afstrepen. Ander toepassingen zijn natuurlijk ook mogelijk.

Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden; misschien kunnen we van al onze klasgenoten samen een overzicht maken.
Doei Doei
Ank

Ding 15 Podcast

Ik heb veel gelezen over podcast en me via netvibes op een aantal podcasts geabonneerd.
Bibliotheek Waterweg heeft een leuke website waarop je een podcast abbo kunt nemen en de podcast van radiocast en radio 538 vind ik erg leuk.
Als je kijkt naar de tip die ik in het voorgaande bericht heb gezet zie je meteen hoe je als bibliotheek een zinvolle invulling kunt geven aan het werken met podcast op je site.
Lijkt me leuk om me voor onze bieb in dit soort mogelijkheden te verdiepen.
Wie weet komt het er ooit van.
Groetjes,
Ank

Podcast Tip

Nieuw: Boeken per podcast
De audio van Boeken Afleveringen

U kon de afleveringen van Boeken altijd al terugzien of afzonderlijk downloaden op boeken.vpro.nl maar nu kunt u zich ook abonneren op een podcast met alleen de audio van de uitzendingen. De podcast komt op maandagmiddag online te staan en blijft dan tien weken lang beschikbaar.
U vindt de Boekenpodcast hier : http://www.vpro.nl/boeken_podcast
(Bron:http://boeken.vpro.nl/artikelen/41462557/)
Lijkt me leuk voor de website van de bibliotheek!!!!!!!!!!!!!!!
Ik heb hiervan in elk geval de RSS in netvibes gezet.
ANK

donderdag 7 januari 2010

Les 8 Ding 16

Gesnuffeld op You tube en van Johanna de nodige achtergrond info gekregen.
Ik zie op you tube best veel filmpjes van bibliotheken en oa ook van Rijmreis.
Ik kan me voorstellen dat bibliotheken van you tube gebruik maken omdat het een heel populair medium is, vooral onder jongeren. Je kunt vanaf je website of blog klanten door laten linken naar filmpjes op you tube. Ook kan ik me voorstellen dat je in samenwerking met scholen bv instructiefilmpjes of opdrachten op you tube zet. Het mooie is nl ook dat je je filmpjes af kunt schermen en kunt kiezen wie het allemaal mogen zien.
Verder is het natuurlijk erg leuk om op you tube te snuffelen naar dingen die je interesse hebben. Favoriete muziek, sport, etc. Je vind allerlei uniek materiaal.
Doei Doei.
Ank

Opening van Rijmreis



Ik vind dit filmpje van you tube leuk passen bij mijn blog. Voor Project 2 ga ik nl Rijmreis in Bibliotheek Waalwijk organiseren en de opening van rijmreis van afgelopen jaar wordt in dit filmpje getoond.
Gr. Ank

zondag 3 januari 2010

Vanaf 1 januari 2010 gaan Bibliotheken Waalwijk en BMB samen door het leven



Deze badge heb ik gemaakt op http://www.web20badges.com/

Ding 8

Ik heb gewerkt met fotoaanpassen.nl en picnik.nl
Op fotoaanpassen.nl heb ik een nieuwjaarswens aan een foto toegevoegd en deze als gadget op deze blog gezet.
groetjes aan allemaal.
Ank

Doel les 7: wat zijn tags, API's en Mashups

Als je goed gebruik maakt van de mogelijkheden die het web 2.0 te bieden heeft maak je automatisch gebruik van API's, mashups en tags.
Maar hierbij even een omschrijving van bovenstaande termen vanuit Wikipedia:

Een application programming interface (API) is een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel (meestal in de vorm van bibliotheken). Vaak vormen API's de scheiding tussen verschillende lagen van abstractie, zodat applicaties op een hoog niveau van abstractie kunnen werken en het minder abstracte werk uitbesteden aan andere API's. Soms wordt als synoniem voor API de benaming bibliotheek gebruikt, maar dit is niet helemaal juist: een API vormt de toegang tot de bibliotheek. De API is daarbij de definitie van functies en andere objecten die in de bibliotheek beschikbaar zijn voor de applicatie.
Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Application_Programming_Interface)

Een Mashup (van Engels to mash (it) up, samenstampen, vermengen) is een term die gebruikt wordt voor het creëren van iets uit twee of meer verschillende werken. Er zijn twee domeinen waar de term specifiek gebruikt wordt:
Mash-up, een muziekstuk dat bestaat uit een aantal door elkaar gemengde muziekstukken.
Mashup (internetapplicatie), een website of -applicatie die gegevens uit meerdere websites of bronnen bijeen brengt.
(Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Mashup)

Een tag (Nederlands: etiket) is een (relevant) sleutelwoord of term geassocieerd met, toegewezen aan of opgenomen in een digitaal bestand (zoals afbeeldingen, video, audio). De tag geeft aanvullende informatie over het bestand waaraan het is gekoppeld en maakt zodoende sleutelwoordgebaseerde classificatie en indexering mogelijk.
Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Tag_(metadata))

Groetz, Ank