maandag 27 september 2010
Ding 22 Bibliotheek 2.0 en de toekomst van bibliotheken
Ja, Wat is er veel geschreven over Bibliotheek 2.0.
Ik ben al enkele jaren lid van Bibliotheek 2.0 Ning en volg daar dus regelmatig discussies. Vooral over mediawijsheid volg ik graag wat er geschreven wordt omdat dat (vind ik) een belangrijke taak voor de bibliotheek is en blijft. De jeugd moet hierin begeleidt worden en ook vele senioren, allochtonen en zelfs volwassen Nederlanders die "denken" alles te kunnen vinden op het net hebben scholing nodig.
A Librarian's 2.0 Manifesto heb ik gelezen. Ik vind hierin een grote kern van waarheid maar houdt zelf niet zo van deze stijl.
Into a new world of librarianship / Michael Stephens, samenvatting door Anita van Lierop: Hiervan heb ik de samenvatting gelezen en in vond vooral het verslagje van een onderzoek onder bibliothecarissen van de UB Groningen leuk. Hier kan ik me wel in vinden.
Essentiële punten uit de artikelen van Anderson, Stephens en Riemer / : Hierover kan ik kort zijn: Het komt steeds allemaal op hetzelfde neer: Wat wordt de toekomstige taak van de bieb: Links leggen, krachten bundelen, toegangspoort tot informatie zijn, trendspotter zijn, aanbieden waar vraag naar is, etc.
Op Bibliotheek 2.0 : een kijkje achter de schermen lees ik een paar mooie concrete voorbeelden:
Hoe gaat Bibliotheek Vlissingen om met de kansen die web 2.0 biedt?
“Al onze ‘web 2.0-projecten’ passen in onze kennismanagementstrategie die – door de komst van web 2.0 – een meer ‘sociale’ dimensie heeft gekregen. Met web 2.0-tools geven wij een nieuwe, meer sociale invulling aan de traditionele, maar ook aan de ‘nieuwe’ functies van de bibliotheek. Een mooi voorbeeld is ‘romanadvies’, dat op een actieve manier bijdraagt aan het leesplezier van klanten.
Je kan dit zowel een fysieke als een digitale invulling geven. Fysiek door bijvoorbeeld themalijsten met literatuur op te hangen in de bibliotheek. De digitale variant bestaat uit het plaatsen van onze boekenrecensies op sites zoals Dizzie.nl.
Samenwerking met scholen en gemeente
“Een ander web 2.0-initiatief is het ontwikkelen van een ’11 Dingen voor docenten’ en een ’15 Dingen voor ambtenaren’. Dit zijn bewerkingen van de oorspronkelijke ‘23 Dingen cursus’ (‘Web 2.0 in 23 stappen’). Beide versies worden momenteel uitgerold bij de gemeente Vlissingen en met enkele docenten van de basisscholen, waar wij een bibliotheekvestiging hebben. Docenten en ambtenaren worden zich zo bewust van de nieuwe kansen die web 2.0 biedt. Het is daarom belangrijk om samen met lokale partners dergelijke trajecten aan te gaan, omdat je dan als bibliotheek kunt aantonen dat je meer in je mars hebt dan alleen het uitlenen van boeken”.
Dit lijkt me een goed initiatief.
Nog even de filmpjes van Dennis Eijsten bekeken. Ja, zo moet het worden!!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ik ben blij dat we met jou weer een digitaalvaardige informatieprofessional rijker zijn want je ziet waar kansen en mogelijkheden liggen. En da's mooi, omdat er nog wat onbeantwoorde vragen liggen...
BeantwoordenVerwijderenIk deel je mening over (on-)voldoende informatiezoekvaardigheden, maar... 'men' denkt daar vaak zelf anders over: "Alles is toch te googlen?
En ja, mediawijsheid is (of zou dat toch moeten zijn) een belangrijke taak voor bibliotheken, maar... dat begint uiteraard met mediawijze medewerkers (en hoe mediawijs zijn wij?)
Mooie, heldere blogpost!
BeantwoordenVerwijderenIk ben het met je eens dat er een mooie taak voor ons ligt op het gebied van mediawijsheid. Dit onlangs verschenen rapport Einstein bestaat niet bevestigt dat ook jongeren regelmatig op internet de mist ingaan...
Van die mooie initiatieven waarover jij schrijft kunnen wij inspiratie opdoen en leren. Goed voorbeeld doet volgen!